Prodej a servis zdravotnické techniky
Drobečková navigace

Úvod > Články > Co je to oftalmoskop?

Co je to oftalmoskop?



Oftalmoskopie je vyšetření umožňující očnímu lékaři prohlédnout si zadní část oka, která se skládá ze sítnice, zrakového nervu a krevních cév. Většinou se jedná o součást běžného očního vyšetření, které slouží k odhalení různých onemocnění očí. Stejně tak oftalmoskopii může nařídit lékař i v případě, pokud trpíte onemocněním, které ovlivňuje cévy (vysoký krevní tlak a cukrovka).

Oční lékař používá oftalmoskop pro vyšetření různých stavů, mezi které patří poškození zrakového nervu, odchlípení sítnice, glaukom (nadměrný tlak v oku), makulární degenerace (ztráta zraku v centru zorného pole), infekce sítnice, melanom (druh rakoviny kůže, který se může rozšířit i do oka), hypertenze a cukrovka.

Jak probíhá vyšetření?

Před vyšetřením se většinou aplikují oční kapky pro rozšíření zornic. Vzhledem k tomu, že kapky působí několik hodin, i po oftalmoskopii uvidíte rozmazaně, navíc oči budou citlivé na světlo, a proto je vhodné si vzít s sebou sluneční brýle a zajistit si odvoz.

Poté, co se vám rozšíří zornice, lékař vyšetří oční pozadí. Provést může tři různé typy vyšetření, a to přímé a nepřímé, případně ještě vyšetření štěrbinovou lampou.

Přímé vyšetření očního pozadí

Oftalmoskop se používá právě při přímém vyšetření. Průběh je naprosto jednoduchý. Posadíte se na židli. V ordinaci se zhasnou všechna světla. Lékař si sedne proti vám a pomocí oftalmoskopu začne vyšetřovat oči.

Oftalmoskop je speciální přístroj, který je opatřen LED světlem a několika malými čočkami. Oční lékař se dívá právě přes čočky, přičemž při vyšetření vás může žádat, abyste se dívali různými směry.

Současné moderní nástroje se chlubí ergonomickým designem, který usnadňuje práci a manipulaci. Diagnostika je za pomoci oftalmoskopu rychlejší a také přesnější. Sáhněte po kvalitním zařízení, které se ve vaší ordinaci stane nenahraditelným pomocníkem.


Komentáře


Žádné komentáře doposud nebyly přidány.

Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů

Menu

Nákupní koš
Košík je prázdný
Vyhledat v katalogu

NOVINKA DERMATOSKOP HEINE DELTA 30

Dermatoskop HEINE DELTA 30 e-Shop

Dermaskop HEINE Delta 30.png

AKCE přenosný spiromAKCE Přenosný spirometr Spirobank Smart + Oxi MIRetr Spirobank SMARTAKCE Přenosný spirometr Spirobank Smart + Oxi MIR

 Spirobank-Oxi.pngaplikace pro Spirobank Smart.png

 

Partner