Prodej a servis zdravotnické techniky
Drobečková navigace

Úvod > Články > Co je oftalmoskopie - vyšetření očního pozadí?

Co je oftalmoskopie - vyšetření očního pozadí?



Rozsah změn na očním pozadí přibližuje negativní dopady vysokého krevního tlaku, cukrovky nebo aterosklerózy. Onemocnění dlouho nemusí působit žádná znatelné omezení, postupně však poškozují cévy a pozdější odhalení může vést k nevratnému poškození zdraví nebo ztrátě zraku. Oftalmoskopie je relativně jednoduché, rychlé a bezbolestné vyšetření, které však může lékaři potvrdit diagnózu nebo vyloučit možná rizika.

Nebojte se vyšetření

Samotný průběh vyšetření vás jen minimálně omezí. Vyšetření probíhá pohodlně vsedě nebo vleže, lékař pouze nahlédne speciálním oftalmoskopem na zadní stranu oka. Přístroj přiloží blízko k oku a prohlédne oční pozadí prosvětlené silnější lampou.

Podrobnější vyšetření štěrbinovou lampou vyžádá tzv. rozkapání oka. V tomto případě vám lékař aplikuje speciální kapky a nechá vás zhruba 20 minut čekat. Rozšířené zornice dovolí lékaři pečlivě stanovit stav cév na sítnici. Štěrbinová lampa je přístroj, ke kterému vás lékař posadí a jemně zafixuje hlavu. Získá dokonalý přístup k oku a důkladně jej může prohlédnout. Po vyšetření pár hodin nesmíte řídit auto a budete mít mírné obtíže se zaostřením třeba na čtení. Efekt rozmazaného vidění však rychle a bez následků odezní.

Kvalitní vybavení pro lékaře

Oftalmoskop je základním vybavením, které pomůže lékaři přesně zkontrolovat stav cév v sítnici oka. Přístroj připomíná vzhledem svítilnu, je navíc vybaven rotujícími čočkami, které podle volby několikanásobně zvětšují cévy a nervy v sítnici. Specializovaní prodejci mohou doporučit vhodný typ podle náročnosti praxe i četnosti používání. Častým vybavením je také štěrbinová lampa, která dovolí ještě podrobnější a přesnější vyšetření.

Předejděte zbytečným komplikacím

Při podezření na rozvoj cukrovky je třeba vyloučit poškození nervů sítnice. Cukrovka bohužel může způsobit i trvalou ztrátu zraku. Neméně nebezpečné jsou projevy vysokého tlaku, který z dlouhodobého hlediska silně poškozuje a mění strukturu cév. Arteroskleróza může při včasném vyšetření upozornit na zvýšené riziko infarktu. Lékaři mohou díky kvalitnímu vybavení dřív a přesněji stanovat diagnózu a určit léčebný plán nebo doporučit kroky ke zpomalení nepříznivých projevů. Jednoduché vyšetření je tak účinnou prevencí a může zahájit správnou léčbu.


Komentáře


Žádné komentáře doposud nebyly přidány.

Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů

Menu

Nákupní koš
Košík je prázdný
Vyhledat v katalogu

NOVINKA DERMATOSKOP HEINE DELTA 30

Dermatoskop HEINE DELTA 30 e-Shop

Dermaskop HEINE Delta 30.png

AKCE přenosný spiromAKCE Přenosný spirometr Spirobank Smart + Oxi MIRetr Spirobank SMARTAKCE Přenosný spirometr Spirobank Smart + Oxi MIR

 Spirobank-Oxi.pngaplikace pro Spirobank Smart.png

 

Partner